Сомелиер - дегустатор или винооценител с уникални качества.

Art сомелиер като професия е родена във Франция и се разпространява бързо в целия свят. Длъжността на сомелиера, се смята, че произлиза от френската дума “bkte де Somme" или "звяр в тежестта" в това се изразява именно и същността на професията. Професията на сомелиера се появи в живота ни сравнително отскоро, и все още малко хора знаят, че Le сомелиер е професия, чиято история датира от няколко века, явява някъде към 17-ти век.
Отговорността на първите Le сомелиер включва функции, като например изучаване на вината, напитките и храните, правила и последователност за сервирането им. Работата на сомелиера включва преди всичко дегустация на виното. Сомелиерството ни учи да се отнасяме с уважение към напитките, учш ни на културата на пиене и разкрива тайните на създаването на много вина, ракии и други алкохолни напитки. Учи ни на професионален подход към подбора на напитки и храните в комбинации, но повече ни внушава любов към това изкуство. В професията ще намерите един живот, изпълнен с приключения, пътуване, запознанства и социални контакти. Ще научите очарователни истории за винопроизводство, тайни от производители, много интересни факти за вина, коняци и други напитки , ще изучите необходимостта от гъвкавостта и значението й в професията. Учи ни на уважение към работата на винопроизводителите и мотивацията им за работа.
В школата по сомелиерство за относително кратък период от време ще получите теоретични и практически знания. За да се превърнеш в истински професионалист и винооценител, трябва да научиш историята на виното, да се научиш да четеш етикетите на виното, да знаеш тайните на съхранение и разнообразието на вината, както и да се превърнеш в истински консултант при избор на напитките и храната.
Днес изисканите ресторанти за хранене разполагат с професионални сомелиери, които обслужват клиенти на най-високо ниво. Сомелиерът носи определен лукс в ресторанта, потвърждава престижа и марката на заведението, дава на клиентите повод за радост и възхищение.
Какво е необходимо, за да се овладее тази загадъчна и интересна професия?
1. Да имате предварителни познания по ресторантьорство и по технология на кулинарната продукция.
2. Да обичате виното и да търсите нови знания за него.
Да станете сомелиери ще ви помогнат специализираните курсове на Учебният център, в които освен теоретични познания ви предлагат сериозна практика по дегустация на вино. Ще научите повече за историята на вината от различни страни, ще знаете повече за процеса на правене на виното, бутилирането, за условията за съхранението им.
Предлагаме ви интензивна програма за обучение. Целта на програмата е комплексна подготовка на професионални сомелиери за ресторанти, барове и винени клубове.
Програмата е разчетена с продължителност 10 дни. Първата седмица протича теоретичната подготовка. Втората седмица е практическата част свързана с дегустация и изучаване на спецификата на реномираните марки вина и алкохолни напитки. Планиран старт на обучението - 30 октомври. За информация телефони - 032/966-808; 0889/532206

Въведение в обучението :

Теоретична подготовка
История винопроизводството.
Съвременни тенденции във винопроизводството.
Световно известни марки винени продукти - история, сортове лозя, производство, класификация, производител
Класификация на вината.
Четене на етикетите на вината,
описание вината
Основен органолептичен анализ на вината и дегустацията
Съхраняване на виното и създаване на колекции.

1. Винопроизводството - преглед на винопроизводството в света. Световно известни марки вина.  

2. Винопроизводството -
класификация и райониране на винопроизводство в   България. Български маркови вина.

3. Френски вина - класификация на френските вина. Особености на френските етикети на вината. Райониране на винопроизводството във Франция.                                                                                                                                          Бордо - описание и класификация. Шампанско - история и особености при производството на шампанско.    
4.
Италиански вина - класификация е преглед на винопроизводството в Италия.       
5.
Испански вина - класификация и преглед на винопроизводството в Испания.
6.
Световно известни марки спиртни продукти - класификация, производители:
  6.1.
Марсала, шери, портвайн
  6.2. Грапа
  6.3. Коняк

  6.4. Арманяк
 6.5. Калвадос
 6.6.
Уиски
 6.7. Ром
 6.8.
Джин

 6.9. Текила 

Практическа подготовка :

- Органолептичен анализ на вината. Терминология и таблица на ASI за сензорен анализ и оценка на вината.

- Сомелиерство - характеристика на професията и история. Основни професионални умения. Организация на сервиза - необходима посуда и аксесоари.

 - Дегустация на  различните  марки вина и спиртни напитки - практическа подготовка

 - Подбор и сервиране на различните вина и спиртни напитки. Съчетаване на храна и напитки

 - Посещение на винарска изба. Запознаване с технологичния процес на производството на вино.

 

 

 

            ТЕМАТИЧЕН  ПЛАН  

  № по ред

 Специфична професионална  подготовка                                    / специализация/

Учебни         часове 

  1.  

Стокознание на храни и напитки – съвместимост на храните и напитките

12

  1.  

Технология на винопроизводството. Бутилиране и съхранение на вина - обща характеристика. 

18

  1.  

Техника на сервиране  на вина и напитки

12

  1.  

Дегустация на вина и напитки

18

  1.  

Сомелиерство

40