Гранд Хотел Пловдив - Рецепти на майстора

01 март - Сирни заговезни

На Сирни Заговезни се припомнят Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви". Затова традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си - близки и познати - за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили. Прошка си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове - целуват ръка и изричат: "Прощавай, мамо, тате.." - "Господ да прощава, простен да си!", е задължителният отговор.
Научи повече

07.03. Тодоровден

Тодоровден, наричан също Тодорица, Тудорица и Конски Великден, се празнува винаги в първата събота на Великденските пости след Сирни Заговезни. Почитането на християнския светец Тодор от българите исторически датира още от ранното средновековие, като обединява култа към Светите Великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон. Тодоровден се празнува за здравето на конете и затова е празник на коневъдството и на конния спорт. Като предвестник на чаканата пролет е празникът наричан Тудорица или Тодоровден. Стопаните яхват сресаните и окичени с пискюли и синци коне и се надпреварват по разкаляния от топящия се сняг терен, а във втория тур се състезават с впрегнати каруци да припомнят на животните, че се задава селскостопанската година. Празнична трапеза за Тодоровден включва постни ястия и пита. На този ден се вари царевица и жито, към тях се прибавя леща, боб. Във всяка къща, за здраве, се меси обреден хляб – колак – най-често с формата на конска подкова или конче, върху който се слага скилидки чесън, орехови ядки, сол. От обредния хляб се разнася по съседните къщи, за да могат жените да раждат лесно. Обредната трапеза е с постни ястия: пита с мая; леща; чорба от гъби.
Научи повече

08 март - международен ден на жената

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Започнал само като политическо събитие за социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни. В някои от тях денят губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях – нещо като комбинация от западните празници Ден на майката и Свети Валентин. В други страни темата за политическите и човешките права на жените, отстоявани от ООН, е силно застъпена, а на борбата за признаване на тези права на жените по света се гледа отговорно и с надежда. В България денят се празнува и като Ден на майката, въпреки че според някои българи Благовещение (25 март) е християнският празник на майката и жената.
Научи повече

25.03.2020 г. Благовещение

Благовещение, е един от най-радостните християнски празници - това е денят, в който архангел Гавраил предава на Дева Мария благата вест, че е избрана да роди Спасителя, сина Божий Исус Христос - точно девет месеца преди Коледа. Чества се както от Източноправославната, така и от западните църкви още от VII век. Вярва се, че на „благия ден“ по-леко и бързо зарастват раните, затова най-често тогава се дупчат ушите на малките момичета и се бележат агнета и ярета, понеже по-малко ще ги боли. Жените не докосват игли, куки или конци. Сеят се зеленчуци и се присаждат плодните дръвчета, за да са благи, “плашат” се овошките, които не дават плод. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед. Вярва се, че на Благовещение и най-силната отрова губи своята сила. През целия ден човек трябва да е сит и с пари, за да му върви така цяла година
Научи повече

Лазаровден и Цветница - 11-12.04.2020 г.

По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден - Връбница (Цветница). Лазаровден или Лазарница е християнски празник, кръстен на Свети Лазар. Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник, който се празнува както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая, Куклинден или Палмова неделя.
Научи повече